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2015 COMMITTEE ACTION HEARINGS 
ONLINE FLOOR MODIFICATIONS  

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
 
THE INTRODUCTORY MATERIAL TO THE POSTED 2015 GROUP A CODE CHANGE 
PROPOSALS INLCUDES INFORMATION CONCERNING THE NEW PROCESS FOR 
SUBMITTING FLOOR MODIFICATIONS. THE ONLINE MODIFICATION SYSTEM WENT 
LIVE ON APRIL 1ST, INCLUDING NUMEROUS NOTIFICATIONS VIA ICC WEB POSTINGS 
AND ELECTRONIC MEDIA DISTRIBUTIONS. THE FOLLOWING IS ADDITIONAL 
INFORMATION AND FAQ’S. 

 
With the implementation of the new cdpACCESS online system, CP 28 was revised to reflect that floor 
modifications would be submitted electronically at the Committee Action Hearing (CAH) in accordance 
with Section 5.5.2.1 of CP 28. This 2015 Cycle will be the first cycle to utilize the new submittal 
process. 
 
The only aspect of the modification process that is changing is the way the modification is submitted 
and viewed. It is required to be submitted electronically via cdpACCESS. All other aspects of the 
modification process are unchanged. As in the past, the proponent of the modification must be in 
attendance at the CAH to present the modification as part of his/her testimony. 
 

Q1: If I submit a modification to a proposal in cdpACCESS, will the modification be viewable by 
others before it is introduced at the hearing? 

 
A: No. cdpACCESS provides the opportunity to share and collaborate on modifications in the 
same way as proposals.  The modification proponent has the opportunity to extend permission 
to others to view and collaborate, but if no such permission is granted, the modification will only 
be viewable to the modification proponent and staff. A modification will only be disclosed to the 
public and the code development committee when the modification is suggested from the floor 
at the hearing. In this regard, there is no change to the modification process. 

 
Q2. If a member testifying from the floor wishes to make a modification at the hearing that has 
not been submitted via cdpACCESS, is this still permissible? 

 
A: Possibly. It is a function of the scope of the modification. Section 5.5.2.1 of CP 28 still allows 
modifications “determined by the Chairman to be either editorial or minor in nature” to be 
considered without having been submitted in advance. This aspect of the process remains 
unchanged. 
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Q3: Follow-up to Q2. Are code development committee members permitted to make 
modifications that have not been previously submitted via cdpACCESS. 
 
A: The rules for modifications are applied the same for the committee as they are for the public. 
If the committee member’s modification is not “either editorial or minor in nature”, the Chair can 
rule the modification out of order. If ruled out of order, the modification is not subject to public or 
committee consideration. 

 
Q4. Am I able to change a proposed modification after it has been submitted, or is it necessary 
to create a new modification? 

 
A: The same rules that applied in previous hearings apply in this case. A “modification to a 
modification” must be ruled upon by the Chair. Substantive changes would typically require that 
a new modification be submitted to replace the original. See also Q5. 

 
Q5: Am I able to withdraw a previously submitted modification if I later choose not have it 
considered? 

 
A: Yes. In cdpACCESS, there is a link to a “My Modifications” page. On this page you can view 
your modifications and there is a button “Withdraw Online Floor Modification”. You can use this 
feature after you have submitted the modification up until the point where the modification is 
presented from the floor at the hearing. 
 
The corollary to this scenario would be the proponent decides that the initial modification 
requires a revision. You can withdraw as noted above and resubmit a substitute modification. 
But remember, this all must be done well in advance of the code change being brought to the 
floor at the hearing. 
 


