
ISSUE E 
 
Code Change # 1 
 
 
403.13 Smokeproof exit enclosures.  Every required stairway serving a high rise 
building shall comply with Sections 909.20 and 1019.1.8.   
 
(new) 403.15 Additional exit stair.  For buildings other than Group R-2 that are more 
than 420 feet (128 m) in height, one additional stairway shall be provided in addition to 
the minimum number of exits required by Section 1018.1 and shall meet the egress width 
required by Section 1005.1.  Required egress width must be met with any one stair taken 
away.  Interlocking or scissor stairs shall not be considered the additional exit stair 
required by this section. 
 
1018.1 Minimum number of exits.  All rooms and spaces within each story shall be 
provided with and have access to the minimum number of approved independent exits as 
required by Table 1018.1 based on the occupant load, except as modified in Sections 
403.15,  1014.1 or 1018.2. For the purposes of this chapter, occupied roofs shall be 
provided with exits as required for stories. The required number of exits from any story, 
basement or individual space shall be maintained until arrival at grade or the public way. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



ISSUE E 
 
Code Change # 2 
 
 
(new) 403.16.  Exit path markings.  Exit path markings shall be provided in accordance 
with Section 1011.6.
 
(new) 1011.6 Photoluminescent exit path markings: Photoluminescent exit path 
markings (signs and outlining stripes) complying with UL 1994 shall be provided in 
buildings of Group B, E, and R-1 with occupied floors greater than 75 feet above the 
lowest level of fire department vehicle access.  Occupancy sensors shall not be installed 
in exit paths where photoluminescent exit path markings are required. 
 

1011.6.1 Door signs and directional signs: Door signs and directional 
signs shall have “EXIT” printed in sans serif letters at least 4 inches (102 mm) in 
height with strokes that are not less than ½ inch (13 mm) wide.  Where directional 
signage is required in accordance with Section 1011.6.1.1, the directional arrows 
shall be at least 2 ¾ inches (70 mm) in height.  Door signs and directional signs 
shall be installed in accordance with Section 1011.6.1.1 and Section 1011.6.1.2. 

 
1011.6.1.1 Signs for exit doors: Door signs shall be installed with 

the top of the signs not higher than 18 inches (457 mm) above the finished 
floor on the center of the door, on the half of the door that contains the 
latch, or on the wall surface directly adjacent to the latch side of the door.  
Door mounted and wall mounted signs shall have directional signage if the 
exit signs required by the building code have directional signage. 
 

1011.6.1.2 Directional signage: Directional signage shall be 
placed in the stairwell or exit at every entrance such that they are visible 
upon entering the door into the stairwell or exit.  Such signs shall include 
an arrow indicating the direction of travel and shall be installed with the 
top edge of the sign within 18 inches (457 mm) of the finished floor.  
Directional signs shall be installed on the wall where egress direction is 
not clear. 
 
1011.6.2 Markings (outlining stripes) within vertical exits:  Markings 

within vertical exits shall comply with Section 1011.6.2.1 through Section 
1011.6.2.5. 
 

1011.6.2.1 Steps: Outlining stripes shall be applied to the 
horizontal leading edge of each step and shall extend for the full length of 
the step.  Outlining stripes shall have a minimum horizontal width of 1 
inch (25 mm) and a maximum width of 2 inches (51 mm).  The leading 
edge of the stripe shall be placed at a maximum of ½ inch (13 mm) from 
the leading edge of the step and the stripe shall not overlap the leading 



edge of the step by not more than ½ inch (13 mm) down the vertical face 
of the step. 
 

1011.6.2.2 Landings: The leading edge of landings in exits shall 
be marked with outlining stripes consistent with the dimensional 
requirements for steps and shall be the same length as and consistent with 
the stripes on the steps or shall extend the full length of the leading edge 
of the landing. 
 

1011.6.2.3 Handrails: All handrails and handrail extensions shall 
be marked with a stripe having a minimum width of 1 inch (25 mm).  The 
stripe shall be placed on the top surface of the handrail for the entire 
length of the handrail, including extensions and newel post caps.  Where 
handrails or handrail extensions bend or turn corners, the stripe shall not 
have a gap of more than 4 inches (102 mm). 
 

1011.6.2.4 Floor perimeter demarcation stripes: Stair landings 
and other parts of the egress path, with the exception of the sides of steps, 
shall be provided with demarcation lines on the floor or on the walls or a 
combination of both. The stripes shall be 1 (25 mm) to 2 inches (51 mm) 
wide with interruptions not exceeding 4 inches (102 mm) . 
 

1011.6.2.4.1 Floor mounted demarcation lines: Perimeter 
demarcation lines shall be placed within 4 inches of  the wall and 
shall extend to within 2 inches (51 mm) of the markings on the 
leading edge of landings. The demarcation lines shall continue 
across the floor in front of all doors. 

 
1011.6.2.4.2 Wall mounted demarcation lines: Perimeter 

demarcation lines shall be placed on the bottom edge of the wall no 
more than 4 inches (102 mm) above the finished floor.  At the top 
or bottom of the stairs, demarcation lines shall drop vertically to 
the floor within 2 inches (51 mm) of the step or landing edge.  
Demarcation lines on walls shall transition vertically to the floor 
and then extend across the floor where a line on the floor is the 
only practical method of outlining the path.  Demarcation lines on 
walls shall continue across the face of all doors or may transition to 
the floor and extend across the floor in front of such doors. 

 
(new) In Chapter 35, under the heading “UL” insert 1994-05 Luminous Egress 
Path Marking Systems 1011.6 
 
 

 
 
 



ISSUE E 
 
Code Change # 3 
 
 
(new) 403.17  Remoteness of stair enclosures.  Stair enclosures shall be located in 
different structural bays.  Stair enclosures shall be placed a distance apart equal to not 
less than one-half of the length of the maximum overall diagonal dimension of the 
building or area to be served measured in a straight line between the nearest portion of 
the stair enclosure.  In buildings with three or more stair enclosures, the stair enclosures 
shall be placed a distance apart equal to not less than one-third of the length of the 
maximum overall diagonal dimension of the building or area to be served measured in a 
straight line between the nearest portion of the stair enclosure.  Interlocking or scissor 
stairs shall be counted as one exit stairway.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



ISSUE E 
 
Code Change # 4 
 
(new)  403.18  Structural integrity of stair enclosures.  For all buildings that are more 
than 420 feet (128 m) in height, stair enclosure wall surfaces from the top of the floor to 
the underside of the floor above and connections to supporting members shall be capable 
of resisting a uniform pressure of not less than 2 pounds per square inch (psi) applied 
perpendicular to the exterior  face of the enclosure.  This load need not be assumed to act 
concurrently with the loads specified in Chapter 16. 
 

 
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



ISSUE E 
 
Code Change # 5 
 
1019.1 Enclosures required.  Interior exit stairways and interior exit ramps shall be 
enclosed with fire barriers. Exit enclosures shall have a fire-resistance rating of not less 
than 2 hours where connecting four stories or more and not less than 1 hour where 
connecting less than four stories. The number of stories connected by the shaft enclosure 
shall include any basements but not any mezzanines. An exit enclosure shall not be used 
for any purpose other than means of egress. Exit stair enclosures shall be continuous from 
the highest story served by the enclosure to the level of exit discharge and shall not 
include horizontal transfer corridors other than at the level of exit discharge in 
accordance with Section 1024.  Enclosures shall be constructed as fire barriers in 
accordance with Section 706. 
 
 
 


